Het stigma van kattenaids

Toen ik een paar jaar geleden onze poes Mirre voorstelde aan een vriendin van ons en haar vertelde, dat Mirre seropositief was getest, was ze stomverbaasd: “Kunnen katten ook aids krijgen dan?”

Ik begreep haar verbazing helemaal. Ik wist al jaren van het bestaan van kattenaids vanwege mijn werk met katten, maar kon me goed voorstellen, dat mensen zonder die diepgaande kattenervaring hier nog nooit van hadden gehoord.

Mirre uit Egypte

We zagen een foto van Mirre op een website staan met de vraag of ze nooit een liefdevol huis zou vinden vanwege haar seropositiviteit. Ik kon die gedachte niet verdragen en we besloten om Mirre te adopteren. Ik begon me in die tijd verder te verdiepen in kattenaids en vond verschillende stromingen.

Is kattenaids besmettelijk of niet?

Er zijn mensen die kattenaids ervaren als uitermate besmettelijk. Volgens een deel van hen moet dit soort katten worden ge-euthanaseerd. Een ander deel van hen is van mening dat seropositieve katten nooit in aanraking mogen komen met andere katten en niet naar buiten mogen.

Dan heb je de meer progressieve mensen en dierenartsen die weinig kans op overdracht van kattenaids ervaren en vinden dat deze katten recht hebben op een normaal leven en recht hebben op hun vrijheid.

Ziektes blijken persoonlijk

Mijn man Erik en ik hebben via onze grote kattenfamilie veel geleerd over besmettelijkheid. Wat wij zien, is dat er geen uitbraken van ziektes bij ons ontstaan. Is er bijvoorbeeld een verkoudheid, dan reageert een aantal katten, terwijl het merendeel hier vrij van blijft.

Dit geldt niet alleen voor ziektes, maar ook voor inwendige en uitwendige parasieten. De ene kat krijgt ze wel. De andere kat heeft er weinig/nooit last van. Er zijn veel factoren die een rol spelen, zoals de geschiedenis van een kat, het karakter, de dominante elementen in het systeem van de kat (water, aarde, lucht, vuur), de relatie met andere katten en de leefomgeving.

Minder krachtig immuunsysteem

Sinds Mirre hebben we verscheidene seropositieve katten in ons gezin verwelkomd en nog nooit is er sprake geweest van een besmetting. Wat we zien bij seropositiviteit bij katten is, dat hun immuunsysteem minder krachtig is en dat ze minder gemakkelijk helen.

Onze geliefde Mirre heeft uiteindelijk maar een half jaar bij ons geleefd. Ze was ernstig verzwakt door haar slechte start in Egypte. Haar dood was een enorme klap voor ons. We waren al die tijd volledig gericht geweest op haar heling. Na haar dood gaf ze aan, dat dat ook precies haar bedoeling was geweest. Ze wilde niet eerder bezig zijn met haar sterven tot het zover was.

Toewijding aan Mirre

We hebben veel van Mirre geleerd. Het allerbelangrijkste is wel toewijding. Vanwege haar verzwakking had Mirre extra hulp nodig en die hebben we haar vol overgave gegeven, van het constant schoonmaken van haar tot het voeren van haar.

Niets was ons teveel, want Mirre was altijd vrolijk. Ging er een la open in de keuken, dan vloog er een thee-ei door de lucht, want dat wist ze altijd heel behendig uit de la te trekken. Wat hebben we met haar gelachen.

De besmettelijkheid van angst

Sinds Mirre zetten wij ons in voor seropositieve katten. Het is heel belangrijk, dat deze katten niet langer lijden onder de angst van mensen voor besmettelijkheid.

Wat echt besmettelijk is, is angst. Mensen besmetten elkaar met hun angsten zonder zich te verdiepen in wat er nu werkelijk aan de hand is. Katten worden gestigmatiseerd en hun vrijheid, soms zelfs hun leven(!), wordt hen ontnomen. Waar geen wijsheid is, regeert angst.

Wil je ons helpen?

Een aantal maanden geleden is onze laatste seropositieve kat overleden. Wij creëren nu graag een plekje voor een nieuw seropositief katje dat bij ons in vrijheid kan leven.

Draag jij ons werk een warm hart toe en wil je ons graag ondersteunen, dan kan dit via een gift. Ieder bedrag is welkom. Uiteraard houden we jou op de hoogte van de komst van dit katje en van de verdere ontwikkelingen.

Voel je ook vrij om dit bericht te delen, want waar wijsheid regeert, daar is geen plaats voor angst.

IBAN: NL34 ASNB 0708476813
T.n.v.: E M van Leeuwen
O.v.v.: gift

221 keer gelezen

1 gedachte over “Het stigma van kattenaids”

  1. Wat een opdracht had jullie mooie Mirre.
    Het beter begrijpen van de ziekte katten-aids, zij zal al is ze niet in haar aardse bestaan,
    nog genoeg kunnen bijdragen aan het ziekteproces , van andere katten, zodat jullie helers kunnen zijn voor de andere katten.
    Een mooi vooruitzicht

Reacties zijn gesloten.